VENÖZ YETMEZLİK

Venöz Yetmezlik
Varisi olanlarda görülen bu hastalığın Türkçe anlamı toplar damarların kirli kanı geri kalbe taşıma işlevini gereken şekilde yapmamasıdır. Kirli kanı kalbe taşıyan bu damarların görevini layıkıyla yapmaması çeşitli şikayetlere neden olur. Hastalık başlama süresi ve çeşitli bulgulara göre isimlendirilir.
Venöz Yetmezlik Çeşitleri
Yüzeyel
Derin
Kronik şeklinde sınıflandırılır.
Venöz Yetmezlik Neden Olur
1- Varis; En sık rastlanan neden varislerdir, kalbe kirli kan taşıyan yüzeysel toplar damarların içindeki kapakçıklar bozulduğunda geri dönüş daha güç olur ve yetmezliğe ait bulgular çıkar.
2-Bacak kaslarının arasından geçen derindeki toplar damarlar tıkanırsa kanı rahat taşıyamaz.
Belirtileri
En sık görülen bulgu bacakta şişliktir. Bacakta çeşitli düzeylerde şişmeler görülür. Şişliğin derecesi genellikle yetmezliğin şiddetine ve hastanın ne kadar ayakta kaldığına göre değişebilir. Bazen abartılı düzeylerde olur. Şişliğe ek olarak bacaklarda sızlama, ağrı, kramp, kaşınma, yanma ve morarma gibi şikayetlerde gözlenir. Varislerin olduğu da gözlenir. Varisler çok hafifse bu sınıfa sokulmayabilir ancak genellikle oldukça yaygın ve ileri düzey varisler olabilir.
Venöz Yetersizlik Teşhisi
Genellikle muayene teşhis için yeterlidir, daha çok varis tedavisi ile ilgilenen kalp damar cerrahi uzmanları yani fleboloji uzmanları muayeneye ek olarak her hastasına doppler USG de yapmaktadır. 
Venöz Yetmezliğin Tedavisi
Asıl nedenin tedavi edilmesi gerekir. Sebep yüzeysel varis ise varisler tedavi edildiğinde yetersizlik bulguları düzelir ve hasta normal yaşamına döner. Tedavide lazer, radyo frekans, köpük veya skleroterapi yöntemleri uygulanır. Tedavi seçimi kliniğin teknolojik birikimi ve uzmanların birikimine göre yapılır. Devlet hastanelerinde herkese ameliyat önerilir oysa bu işe özel çalışan doktorlar ve klinikler tümünü ameliyatsız yöntemlerle yok etmektedir.
Derin toplar damar tıkanıklığı; Neden derin toplar damar tıkanıklığıysa bu durumda kalıcı ve kesin tedavi yapılması mümkün değildir. Derindekiler tıkalıysa yüzeydekiler yok edilirse bu durumda ciddi sıkıntı yaşanır.

 #lipödem #damar #kronikvenözyetmezlik #fleboloji

Bilgiler www.varis.pro/venoz-yetmezlik web sitesinden alınmıştır.