SENDE LİPÖDEM VAR MI?




https://forms.gle/wdB3WWHMbWDWAWtZA

SENDE LİPÖDEM VAR MI?

Büyük kalın bacaklar, kalçalarınızda / bacaklarınızda  / kollarınızda aşırı yağ var mı? Ayak bileğinizde kelepçe gibi halkalar var mı? Diz etrafında yağ cepleri var mı? Bacaklarınız hassas,  dokunuşla bile  ağrılı mı? Kolayca morar mı? Dizlerinizin veya uyluk bölgelerinin etrafındaki yağ nodülleriniz veya yağ pedleriniz veya lobülleriniz var mı? Size şişman olduğunuz söylenmiş olabilir, ancak lipödem olarak bilinen az bilinen ve genellikle yanlış tanı konmuş bir yağ bozukluğunuz olabilir. 
Aşağıdaki 10 soru, lipödem olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Erken teşhis, tedavi ve tedavi, lipödemin ilerlemesini önleyebilir.
Lipödem Rehberi Gökşen Balcı
lipodemrehberi@gmail.com
&
Lipödem (lipedema),çoğunlukla bacakları, bazen de kolları etkileyen, bu bölgelerde yağlanma ile seyreden kronik bir yağ doku hastalığıdır. “Ağrılı Yağlanma Sendromu” olarak da adlandırılan lipödem, kalça, uyluk ve bacaklarda yağ birikmesine bağlı anormal ve simetrik,ağrılı şişlik oluşturur.Lipödemde, başlangıçta dokuda biriken madde su değil yağdır. Hastaların diğer aile bireylerinde de benzer şikayetler bulunur. Lipödem kadınlık hormonu olan östrajen ile ilişkili genetik temelli bir hastalıktır. Bu durum damar, sinir ve lenf sistemini ilgilendiren bir yağ depo sorunudur. İleri evrelerinde lenfödem de tabloya eklenir.
Lipödem genelde dört evrede seyreder. Lipödem kadınlarda ergenlikten başlayıp, yıllar içinde yaşça ilerleyip kalça ve bacaklarda yağ dokusunun kalınlaşması ile seyreden bir hastalıktır. Sıklıkla kalça, basenler, uyluklar ve alt bacaklar kalınlaşır. Her iki bacakta simetrik olur. Şişlik yada kalınlaşmaya parmak basınca çökme olmaz. Derinin görünümü genelde normaldir. Tipik olarak şişlik ayakta ve ellerde olmaz.. Genellikle hastalar bacaklarında ağrı hissederler ve sıkmakla acı duyarlar. Ağrı bazen çok şiddetli olabilir. Hafif çarpmayla bile deride morarmalar (ekimoz) gelişir. Hastaların yediklerine dikkat etmesi, diyet yapması sonucunda lipödem görülmeyen bölgelerde yağ dokuda incelme ve azalma olurken lipödem görülen kısımlarda yağ dokuda azalma olmadığı gözlenmiştir. Aynı şekilde egzersizde lipödemli bölgelerde incelme veya gözle görülür düzelme gözlenmemektedir. Bu sebeple diyet ve egzersiz hastalığın tedavisinde yetersiz kalmaktadır.Lipödemin nedeni tam olarak anlaşılamadığı için cerrahi dışında etkin bir tedavisi de yoktur. Ödem azaltıcı ilaçlar ve varis ilaçları genelde etkisizdir. Tedavinin amacı hastanın şikâyetlerinin azaltılması ve hastalığın en ileri evresi olan lipo-lenfödeme doğru gidişin engellenmesidir.
Kompression tedavisi, erken evrelerde ağrıyı azaltabilir. Egzersiz ve yürüyüş kilo kontrolüne yardımcı olur, hastalar kilo verdiklerine rahatlasalar da, orantısız yağ dağılımı değişmez. Lenfatik masaj, ileri evrede lipo-lenfödem geliştiğinde rahatlama sağlayabilir, süreklilik gerektirir.
Lipödem Rehberi Gökşen Balcı 
İnstagram hesabım : lipodemrehberi

Facebook hesabım:  Lipödem Gökşen Balcı
Facebook grup :  https://www.facebook.com/groups/2419708995012605/

Kendini test edebileceğiniz 10 soruluk test için link
https://forms.gle/wdB3WWHMbWDWAWtZA


https://www.facebook.com/groups/2419708995012605/