Kronik Venöz Yetmezlik Nedir?
Bacaklardaki toplardamarların içindeki kapakçıkların bozulması ya da damar içinde meydana gelen tıkanıklık sonucu kanın kalbe pompalanamayıp ayak ve bacaklarda toplanmasıyla karakterize bir hastalıktır. Hastalık, varislerden ayak çevresinde oluşan yaralara kadar uzanan geniş bir yelpazededir. Hastalığın adı çok tanıdık gelmese de ülkemizde görülme sıklığı hiçte azımsanamaz. Her 10 erkekten birinde ve her 5 kadından birinde kronik venöz yetmezlik bulunmaktadır. Obezite, kadın olmak, sigara kullanmak, gebelik sayısı, uzun süre oturarak ya da ayakta durarak çalışmak bu hastalık için risk faktörüdür.
Hastalık ağrı, bacaklarda kramp, kaşıntı, ödem, gibi semptomlar verirken kişilerin yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir. Çoğu zaman kişiler günlük basit işlerini -ütü yapmak, markete gitmek gibi- bile yapmakta zorluk çekerken uzun mesafe yürümek, uzun süre ayakta kalmak mümkün olmuyor. Uyku kalitesini bile bozan bu hastalığa karşı alabileceğimiz tedbirler nelerdir?
Hastaların basınç çorabı kullanmaları tedavinin olmazsa olmazıdır. Yapılan çalışmalar, uygun basınç çoraplarının hastalığa ait semptomları büyük ölçüde azalttığını söylemektedir. Ancak bahsettiğim basınç çorapları medikallerde hazır olarak satılan çoraplar değildir. Kişiye özel basıncı ayarlanmış, ölçüleri kişinin bacak uzunluğuna göre olan çoraplardır.
Ayak bakımına çok dikkat edilmelidir. Toplardamarlara ait yaraların oluşmasına izin verilmemelidir. Eğer yara oluştuysa yara bakımı yapılmalıdır.
Ayak bileği eklem hareket açıklığı egzersizleri her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Egzersiz, bacak düz uzatılmış oturma pozisyonundayken ayakları kendine doğru son noktaya kadar çekip sonra aşağı doğru itmektir. 10 tekrarla gün içinde 2-3 kez yapılmalıdır.
Alt bacak arka tarafta yer alan halk arasında kalf kasları olarak bilinen kaslar kuvvetlendirilmelidir. Çünkü bu kaslar kanın kalbe geri dönüşünde çok önemli bir yere sahiptir. Güçlendirmek için ayakta parmak ucunda yükselme egzersizi yapılabilir. Ya da elastik kuvvetlendirme bantları kullanılabilir. 10 tekrarla günde 2-3 kez yapılmalıdır.
Egzersizleri yaparken en önemli nokta basınç çoraplarıyla birlikte egzersizleri yapmaktır.
Bu hastalık ilerledikçe meydana gelen ödem lenfödeme dönüşür. Eğer hastada lenfödem oluşmuşsa yapılacak olan lenfödem tedavisi yani kompleks boşaltıcı fizyoterapidir. Kompleks boşaltıcı fizyoterapiyle ilgili bilgiyi daha önceki lenfödem yazımda bulabilirsiniz.
Alanında uzman hekime başvurmak, hekiminizin yönlendirmesiyle fizyoterapist eşliğinde egzersiz ve yürüme programlarına deva etmek, basınç çoraplarına birlikte karar vermek tedavinin olmazsa olmazıdır.
Erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Hekime başvurmak için hastalığın son aşaması olan ayak yaralarının oluşmasını beklemeyin. Yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak bu hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Fizyoterapist Hümeyra Ekiz Kiloatar
#lipedema #lipödem #lenfödem #kronikvenözyetmezlik #diyet #spor #lenfkoruyuculiposuction #lenfdrenaj #kronikyağlanma #şişmandeğilsiniz #ödem #detoks #sağlıklıbeslenme #motivation #fizyoterapist #sağlıklıyaşam #mediturkiye #diyetvespor
#lipödemladys #kilo #mediven550 #liposuction #damar #vaserliposuction #estetikcerrah #pilates #fiziktedavirehabilitasyon #dermatolog #diyetisyen #kalpdamarcerrahı