LİPÖDEMLİ YAĞ


Lipödemi tedavi eden bir diyet ya da egsersiz programı bulunmuyor. Lipödem diyete dirençli bir sorun olarak bilinir. Ancak kişiye özel zararlı besinler yasaklanabilir. Ancak sorunun ilerlemesini yavaşlatıcı yangı giderici diyet yararlı olabilir. Egzersizler arasında özellikle yüzme gibi yatay sporlar etkilidir.

Yürüyüş ve bisiklete binme dolaşımı arttırdığı için yararlıdır. Ancak özellikle dize yük bindiren ağır sporlardan kaçınılmalıdır.

PSİKOLOJİK ETKİLERİ DE VAR

Hastanın sorunlu bölgeleri gizleme eğilimi, rahat kıyafet, etek, çizme giyememesi, rahat spor yapamaması, özgüven sorunları önemli psikosoyal stres nedenidir.

Özellikle basınçlı çoraplar sorunun ilerlemesini yavaşlatır. Toplardamar ve lenf kan akımını hızlandırır. Ek olarak kompresif tedavi semptomları hafifletir. Manuel lenfatik drenaj özellikle ağrı gibi yakınmaları hafifletir.

Öncelikle sorunlu yağın olabildiğince vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Ancak lipödemde yağ alınması ile lipödemi olmayan bir kişiden yağ alınması prensipleri aynı değildir.
Lipödemde yağı alırken toplardamar ve lenf damarlarına hasarın minimum olması gerekir. Ayrıca amaç sadece yağın alınması değil bacağın şekillendirilmesi ve doku sıkılaşmasının sağlanmasıdır.
Klasik liposuction normal yağlanmada etkili bir yöntem olmasına rağmen lipödemde tercih edilmez.

#lipedema #lipödem #lenfödem #kronikvenözyetmezlik #diyet #spor #lenfkoruyuculiposuction #lenfdrenaj #kronikyağlanma #hipotiroidi #ödem #lipoedema #sağlıklıbeslenme #yağyakıcı #kortizol #karatay #ketojenik#ağrılıyağlanmasendromu
#lipödemladys #kilo #sağlık #liposuction #selülit #vaserliposuction #estetikcerrah #pilates #morarma #dermatolog #diyetisyen #kalpdamarcerrah