CERRAHİ TEDAVİLER



Hangi cerrahi tedavi imkânları mevcuttur?

Cerrahi tedavinin amacı, hastalıklı çoğalmış yağın yok edilmesi ya da azaltılmasıdır. 1990’lı yılların başlarına kadar yağ, tam narkoz halinde ve öncesinde deri altı dokusunu sıvı ile doldurmadan (“dry technique”) büyük ve keskin kanüllerle alınırdı. Bu şekil uygulamada çok sayıda kötü kozmetik sonuçların yanı sıra kısmen tehlikeli kanamalar olduğu gibi lenf damarı zedelemeleri de meydana çıkmıştır. Haklı olarak bu yöntem eleştirilmiş ve artık bırakılmıştır.
Liposuction’da son 10-15 yıl içindeki yeni gelişmeler nedeni ile günümüzde çoğalmış olan yağ dokuları çok güvenli ve çok iyi başarı ile alınabilinmektedir. Dünya çapında sadece kozmetik sebeplerden değil de ayrıca tıbbi sebeplerden dolayı da kullanılmaktadır.Yağ alma kanülleri Mikro kanüller kullanmanın avantajı,Küt olan kanül ucu istenmeyen kesik veya batık yaralarını engellemektedir ve müdahalede yüksek bir güvenlik sağlamaktadır. Vibrasyon ile artık sadece bağdokuların aralarında gevşek olan yağ alınmaktadır. Çevredeki sinir ve damarlar neredeyse
hiç çekilmediği için geniş ölçüde korunmaktadır.Daha önce tarif edilmiş olan Liposuction ile lenf damarı zedeleme ve sonrasında sekünder lenf ödem oluşum riski yeni metotların uygulamasında ne deneysel ne de kliniksel olarak gözetlenebilinmiştir. Bacaklardan uzunlamasına yağ almadan sonra yapılan anatomik ve mikroskobik tetkiklerde lenf damarlarında zararlar tespit edilememiştir. Çeşitli merkezlerin uzun yıllar (6 ila 10 yıl arası) süren kontrolleri, tüm yağ aldırmış hastaların bulgu ve şikâyetlerinde belirgin bir düzelme ile ödem oluşumunda azalma olduğunu göstermiştir.Cerrahi terapiden sonra çok sayıda kişide – fakat daha az – ödem oluşumu kaldığı için, fizik tedavi önemli bir terapi tedbiri olmaya devam etmektedir. Aynısı kompresyon tedavisi için de geçerlidir. Geri kalan ödeme ve mevcut bacak şekline göre – örgü tekniği gereği özellikleri dikkate alarak- gerekli kompresyon sınıflı yuvarlak veya yassı örülmüş kompresyon çorapları kullanılmaktadır. Bunun amacı, ödemsizliğin ve ağrısızlığın devamı sağlamaktır.

#lipedema #lipödem#lenfödem #kronikvenözyetmezlik #diyet#spor #lenfkoruyuculiposuction #lenfdrenaj