LİPÖDEM TEŞHİSİNDE DİKKATE ALINAN FAKTÖRLER

Lipödem, orantısız yağ dokusunun kol, kalça ve kadın bacaklarında birikmesine neden olan kronik bir hastalıktır. Üst ve alt gövde arasında on bedene kadar giysi farklılığına neden olabilir.
Lipödem, sıklıkla doktorlar tarafından teşhis edilmez. Ülkemizde pek bilinmiyor bu hastalık malesef.Ama erken tanı ve tedavi daha da kötüye gitmeyi önleyebilmelisiniz. Dünyada Kadınların% 11'i lipödem . İlerledikçe, Lipödem, ağrılı hale gelebilir ve tedavi edilmezse, hastaların yaşam kalitesini, duygusal ve fiziksel olarak etkilerini azaltan ,yürümekte zorluk ve çoklu sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çoğu hasta için, ergenlik döneminde gelişmeye başlar ve travma, cerrahi, peri-menopoz veya hamilelikten dolayı kötüleşebilir. Lipödem, hem morbid obez hem de anoreksik kadınlarda görülmüştür. Hormonların bu durum üzerinde bir etkisi olduğu bilinmektedir ve kalıtsal olarak alınabilir, ancak altta yatan neden hala bilinmemektedir.

Lipödem, teşhisi düşünüldüğünde dikkate alınan faktörler:
• Üst vücut ile karşılaştırıldığında bacaklarda, kalçalarda ve kollarda orantısız yağ birikimi. El ve ayaklar etkilenmez.
• Bacaklar geniş selülitlere sahip ve yumuşak hisseder.
• Şişme her iki bacakta simetriktir ve sıcak havalarda kötüleşebilir
• Sıkıştığında, yağ, karın veya sırt ile karşılaştırıldığında etkilenen bölgelerde çok daha hassas ve ağrılı olabilir.Kolay morarır.
• Üst kollar orantısız olarak alt kollardan daha büyüktür.