LİPOÖDEM


1. Lipödem nedir?
Lipödem, kadınlarda her iki bacakta ve genellikle kollarda simetrik olarak ortaya çıkan patolojik bir yağ dağılımı bozukluğudur .
Etkilenenler, dokuda daha fazla su saklama eğilimindedir ve bu da ödem oluşumuna yol açar.
Lipödem sadece rahatsız edici bir gerginlik veya basınç hissi ve cilde artan hassasiyet gibi yağ dokusunda artışa ek olarak gözle görülür ağrılı semptomlar olduğunda ortaya çıkar. Vücut oranları arasında bir dengesizlik vardır: Üst vücut genellikle çok ince, vücudun çok hacimli bir alt yarısı ile kalır.
Eller, ayaklar lipödemden etkilenmez.


2. Lipödemin nedenleri nelerdir?

Lipiti tam olarak tetikleyen şey hala belirsizdir. Lipödem neredeyse sadece kadınları etkilediğinden, hormonal olarak etkilenen bir hastalık olduğu varsayılmaktadır. Birçok kadın için hastalık ergenliğin başlangıcında, hamilelik sırasında ve hatta menopoz sırasında ortaya çıkar .
Tetik genellikle vücutta hormonal bir değişikliktir . Genetik bir arka plan bunun bir nedeni olabilir. Lipödem ailede kadınların yarısından fazlasında görülebilir.Lipödemli anneler kız çocuklarını ergenliklerinden itibaren gözlemlemeliler.
Yapılmayan diyet, spor ve vücut ağırlığı hastalığı daha da kötüleştirebilir, ancak hastalığın nasıl geliştiği üzerinde çok az etkisi vardır.


3. Lipödem belirtileri ve semptomları
Lipödem semptomları  hastaların kollarını ve bacaklarını etkiler,aşırı kilo alımıyla birlikte gövde de oluşabilir. Kural olarak, ayaklar ve eller yağ dağıtım bozukluğundan etkilenmez.

Ağrılı cilt dokusu gelişmesine yol açar. Ek olarak, basınca karşı hassasiyet ve hafif basınçla morarma eğilimi vardır. Uygun bir diyet veya egzersizle yağ azaltımı mümkün değildir.Bedenin üst kısmından sağlıklı yağlar gider,lipödemli yağlar etkilenmez.


4. Lipödem aşamaları nelerdir?
Klinik bulgulara göre, lipödem farklı aşamalara ayrılır:
Evre 1
Pürüzsüz cilt yüzeyi, hafif kalınlaşmış ve düğümsüz yumuşak deri altı doku
Evre 2
Düzensiz cilt yüzeyi, küçük taneler ile kalınlaşmış ve dalgalı deri altı yağ dokusu
Evre 3
Düzensiz cilt yüzeyi, kalınlaşmış ve sertleşmiş deri altı yağ dokusu, cildin altındaki büyük yağ şişkinlikleri, artan cilt boyutu, doku çıkıntıları (örneğin diz, ayak bileği ve dirsekler ve bileklerde)


5. Tanı ve tedavi 

Lipödem sıklıkla yanlış teşhis edilir ve tıbbi uzmanlık eksikliği nedeniyle obezite ve lenfödem ile karıştırılır.Öykü geçmişi ile fizik muayene gerekir.
Bununla birlikte, lipödem hastalarının her zaman fazla kilolu olmaları gerekmez. Normal kilolu kadınlar da lipödemden muzdarip olabilir.

Bu nedenle bir uzman muayenesi yapmak ve en uygun tedavi seçeneklerini bir uzmanla tartışmak önemlidir. Lİpödem bilen uzman tarafından teşhis edildikten sonra , evreye bağlı olarak, semptomlar yaşam boyu konservatif tedavi veya cerrahi ile hafifletilebilir .


6. Önleme

Klinik tablonun nedenleri tam olarak anlaşılmadığından, bu hastalığa karşı korunmak için etkili önleyici tedbirler yoktur.
Ne egzersiz ne de dengeli bir diyet semptomları hafifletemez. Lakin aşırı kilo hastalığın seyrini daha da kötüleştireceği için bir ömür diyet ve spor yapılmalıdır.Diyet,sağlıklı beslenme düzeni ile yaşam şekli halini almalıdır.Lenfatik drenajın da sadece sınırlı bir etkisi vardır. Şimdiye kadar, uzun vadeli yardım sadece ameliyatı mümkün kılındı.
Bu noktada, tedavi adımlarının ayrı ayrı planlanabilmesi ve uygulanabilmesi için doğru teşhisi yapacak konsültasyon için bir  lipödemi bilen plastik cerrahi uzmanına danışılmalıdır.



Mümkün olduğunca erken tedavi uygulanmalı aksi takdirde beraberinde getireceği damar,osteoporoz,obezite,anksiyete,depresyon gibi hastalıkları önleyebilir.

Bununla birlikte, olası diğer hastalıkları önlemek için hastalığın olabildiğince erken (Evre 1'den) doğru şekilde teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Başarılı operasyona rağmen, hasta hastalığı için yaşam boyu tedaviye hazırlanmak zorundadır.

Siz de lipödem olduğundan şüpheleniyor musunuz?