LİPÖDEMİN BEDENİMİZDE YAPTIKLARI




1. Lipödem/Lipedema yağı, diyete ve egzersize karşı koyar: Aşırı egzersiz ve aşırı diyete rağmen, normal veya obez yağlar kaybedilirken lipedema yağı kalır. Genel olarak, Lipödem/Lipedema olan kadınlar, meyve ve sebzelerde yüksek oranda antienflamatuar gıdalar ile veya ketoza neden olan protein ve sağlıklı yağlar ile düşük sağlıklı karbonhidrat diyetiyle lipödem dışı yağı azaltırlar.

2. Ağrı: Lipedemili kadınlarda, dokuya basıldıktan sonra yaygın olarak görülen yağ ağrısı vardır. Emme yardımlı lipektomi (liposuction) ağrıyı önemli ölçüde azalttığı için, ağrı kesinlikle lipidema yağı ile ilişkilidir .

3. Obezite: Lipödemli kadınlar morbid obezite gelişimi için yüksek risk altındadır. Obezite, lenfödemde lipedemi alevlendiren bir risk faktörüdür . Lenfödem, lenfatik sisteme konjenital veya edinilmiş hasar nedeniyle şişlik oluşturan dokudaki sıvının tutulmasıdır. “Lipedema” terimi “yağda sıvı” olarak tanımlanır, bu nedenle lenfödemden gelen fazla doku sıvısı sadece lipede yağda bulunan sıvıyı arttırmaz, aynı zamanda lipedemada yağ yükünü artırmaya ek yağ büyümesine neden olur.

4. Anormallikler ve bacak eklemi sorunları: Kalçalar, uyluklar ve alt bacaklar üzerinde aşırı lipedema yağı, eklemlerde, özellikle dizlerde ağrıya ve daha çok yağlanmaya ve şekil bozukluğuna sebep olur.pis,huzursuz bir ağrı vardır bacaklarda.Ayak bilekleri tüm gün şişer,gece uykuda bir nebze düzelir.

5. Gynoid yağ ve lenf akışı: Vücuttaki yağın büyük kısmının kalçalar ve bacakların üst kısımlarında toplanmasıdır. “Armut şeklinde” bir vücut tipi oluşturur. Kadınlarda bu tip yağ dağılımı daha çok görülür. Bu yağ depolarının, gebelik ve emziklilikte artan gereksinime karşı bir depo niteliği taşıdığı bildirilmektedir. Lenf akışı engellenir ve lenfatik ve kan kılcal damarları ginoid yağda kaçaktır. Gynoid yağ ile ilgili çalışmalar özellikle lipedema üzerine odaklanmamış olsa da, muhtemelen lipedemin dünya çapında milyonlarca kadını etkilemesi durumunda, bu çalışmalardaki kadınların büyük bir kısmının lipedemaya sahip olması muhtemeldir. Aşama 2 veya 3 lipödemi olan kadınlarda Evre 1 olan kadınlara kıyasla lenfödem gelişme olasılığı daha yüksektir

6. Düşük istirahat enerji harcaması : Lipedemili kadınların beklenen hesaplamalardan daha düşük enerjiye sahip oldukları bulunmuştur. Lipedema yağındaki bu lokalize düşük metabolik hız, kısmen obezite riskini artırmanın yanı sıra, diyet ve egzersizle birlikte lipödem yağının azalmamasını açıklayabilir.

7. Psikososyal sıkıntı: Lipedemin lipedemili bir kadının hayatı üzerindeki etkisi iyi belgelenmiştir Bu, nihayetinde tanı konulduğunda rahatlama hissi, sonra da tedavinin ümit ettikleri kadar semptomları iyileştiremeyeceğini fark ederken, hayal kırıklığı ve umutsuzluk duygularını içerir; öz bakımda zorluk; artan vücut büyüklüğü ve fiziksel kısıtlamalara eklenmiş bir sosyal damgalama; anksiyete; depresyon; kendinden nefret; özellikle uçaklar veya tuvaletler gibi kamusal alanlarda koltuklara uymayan ayrımcılık; aile, arkadaşlar ve meslektaşları tarafından ifade edilen anlayış ve korku eksikliği; halktan sözlü taciz; ilişki kurma başarısızlığı; bunların hepsi sosyal kaçınma, geri çekilme ve tecrit ile sonuçlanabilir.

8. Aort hastalığı: Lipedemisi olan kadınlarda ortalama sistolik ve diyastolik aort çapları ve aort sertliği indeksi yüksek iken, aortik gerginlik ve disensibilite transtorasik ekokardiyografi ile kontrollere göre anlamlı derecede düşük bulundu. Bu aortik parametreler hipermobilite ve aortta ortaya çıkan bağ dokusu değişiklikleri nedeniyle mevcut olabilir.

9. Yorgunluk: Bir çalışmada, lipödemli kadınların % 75'i yorgunluktan şikayetçidir .

10. Hipermobilite: Lipedema popülasyonunda hipermobilite yaygın görünmektedir.Hipermobilite, lipitema dokusunun yapısını, ne kadar sıvı yağ barındırabileceğini, damarlardan sıvı sızıntısını, damarların genişlemesini ve kılcal damarların işlev bozukluğunu etkileyebilecek şekilde değiştirebilir. Lipedemisi olan kadınlar ayrıca yüksek aortik gerilebilirlik ve gerginliğe, arteriyel elastikiyetin güvenilir özelliklerine sahiptir ayrıca hipermobilite ile uyumlu bağ dokusu değişikliklerini ve muhtemelen kardiyovasküler riskini de düşündürmektedir.


#lipödemtürkiye #ketojenik #hipotiroidi #karatay #haşimato #lipedema #lipödem #lenfödem #kronikvenözyetmezlik #diyet #spor #lenfkoruyuculiposuction #lenfdrenaj #kronikyağlanma #lipoödem #ödem #progestron #östrojen
#hormon #kilo #sağlık #ağrılıyağlanmasendromu #selülit #vaserliposuction #estetikcerrah #pilates #morarma #endometriozis #diyetisyen #kalpdamarcerrah