LİPÖDEMİN KONSERVATİF TEDAVİSİ




I) LİPÖDEMİN KONSERVATİF TEDAVİSİ

Konservatif tedaviler lipedemi tedavi edemez ve belirtilerinizi gideremez. Bunun yerine, konservatif tedaviler semptomlarınızı kontrol etmenize ve daha fazla hastalık ilerlemesinin olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Aşağıda listelenen tedavi seçeneklerinin her biri, etkilenen ekstremitenin boyutunu azaltmaya yardımcı olmak için ya yağ (adipoz doku) veya sıvı hacmini azaltarak etki eder. Lipedema sadece anormal yağ birikimi hastalığı değildir; Aynı zamanda anormal sıvı birikmesi hastalığıdır.

Lipedemin ilerlediğine inanılır ve semptomları kısır bir kısır döngü yoluyla kötüleşir, böylece yağ birikimi ve şişmesi yeni yağ birikimi ve şişme miktarını artırır . Sıvı birikimi, lenfatik sistemin aşırı yüklenmesine neden olabilir ve lipo- ve lenfödem semptomlarını birleştiren bir durum olan lipo-lenfödem ile sonuçlanabilir.

Yağ ve sıvı birikmesini azaltarak ekstremite hacmini yönetmek böylece semptomları azaltmaya ve hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir .

Uzuv hacmi kontrol etmek için konservatif tedaviler ve nasıl yardımcı olurlar?

1. Egzersiz Terapisi
Düzenli egzersiz faydalıdır ve yaygın olarak tavsiye edilir.
Egzersiz iki kat çalışabilir : birincisi, venöz sistemin aktivitesini arttırarak uzuvdan sıvı drenajını artırabilir ve ikincisi obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Şişme ve şişmanlık, hem lipedemi şiddetlendirir hem de hastalığın ilerlemesini teşvik eder.
Egzersiz aktiviteleri düşünceli bir şekilde seçilmelidir. Egzersiz (1) hasta tarafından zevkli ve rutin hale getirilebilmeli, (2) ağrıya veya yaralanma riskine neden olmamalıdır. Düzenli maksatlı yürüyüş, yüzme ve bisiklet sürmek harika seçenekler olabilir.
2. Kilo Verme
Kilo kaybı, lipedemin neden olduğu anormal yağ miktarını azaltmaz. Lipede olan hastalar çok zayıf vücut yağları olana kadar kilo verebilirler, hatta “sıska” olmalarına rağmen, bu durum lipedemin neden olduğu anormal yağ kalıntıları üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir. Lipedema, obezite ile aynı değildir ve kilo kaybı ile tedavi edilemez.
Kilo kaybı, aşırı kilolu bireylerde lipedenin kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Aksi takdirde normal vücut yağ bileşimi olan bir hasta için, kilo kaybının yukarıda tarif edildiği gibi lipedema üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Ancak, hastalar, uygun bir vücut ağırlığını korumak ve onlar Lipedema ve lenfödem belirtilerini şiddetlendirebilir olacak obezite gibi kilolu veya obez iseniz kilo vermek çalışmalıdırlar. Aslında aşırı obezite, kendi başına bir lenfödem sebebi bile olabilir . Fazla yağ birikimi lenfatik sisteme overburdening ve şişme ve Lipedema semptom ilerlemesi çıkan katkıda bulunduğu ek sıvı birikmesini hızlandırdığı (ve bazı durumlarda da fiziksel olarak lenfatik damarları deforme) olmasıdır.
3. Sıkıştırma giysiler / sıkıştırma bandajı
 kompresyonlu giysiler veya bandaj, lipedema ile oluşan sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olabilir ve daha fazla birikimi önleyebilir. Bu giysiler lenfödem yönetimi için kullanılanlarla aynıdır ve düzenli tensör bandajları ve atletik kompresyon giysilerinden farklıdır. Daha fazla şişkinlik, sıkıştırma yararından daha büyüktür. Sıkıştırma tedavisi, lenfödem tedavisinin merkezi bir aracı olduğu için, normal lenfatik fonksiyonun bozulduğu ya da aşırı lenf sıvısının ortadan kaldırılmasında yetersiz kaldığı lipo-lenfödem vakalarının tedavisinde özellikle etkilidir.
Sıkıştırma Şişliği azaltarak sıkılık ve ağrı hissini azaltmaya yardımcı olabilir .
Sıkıştırma Hareketliliğin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Giysiler, bir çok durumda aşırı dokuların yeniden konumlandırılmasına ve yeniden dağıtılmasına yardımcı olabilir; bu, takılıyken hareketliliğin geliştirilmesine yardımcı olabilir (ref 1). Artan hareketlilik, yaşam kalitesi ve sağlık faydalarının belirgin bir şekilde artmasına neden olmaktadır. Şişliğin doğrudan hareket kabiliyetine katkıda bulunabileceği ileri lipo-lenfödem vakalarında, kompresyon hareketliliğini doğrudan iyileştirebilir.
Sıkıştırma Hastalığın ilerlemesini önleyebilir. Sıkıştırma, daha küçük ekstremite hacminin korunmasına yardımcı olabileceğinden ve uzamış ekstremite hacminin durumu şiddetlendirdiği için, lipedem progresyonunu önlemede yardımcı olabilir.
Sıkıştırma Mevcut olan adipoz doku (yağ) miktarını azaltamaz.
Sıkıştırma kıyafetleri yaygın olarak tavsiye edilir. Kompresyon giysilerinin yararlı olması ve ayrıca uygulanması nispeten kolay olduğu ve güvenli olduğu için, lipedemi yönetmek için yaygın olarak önerilen bir tedavi aracıdır.
Sıkıştırma terapisi, özel bir masaj şekli olan Manuel Lenfatik Drenaj ile birlikte verildiğinde en etkilidir .
4. Manuel Lenfatik Drenaj (MLD)
MLD şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir . Sıkıştırma giysileri ve bandaj gibi MLD de daha yüksek şişlik seviyeleri olan hastalarda en etkili şekilde çalışır. Bu nedenle, lipedemin erken vakalarında, sıvı birikiminin henüz gözlemlenmediği ve normal lenfatik fonksiyonun hala devam ettiği durumlarda şişmeyi azaltmak için çok az fayda vardır. MLD, lenfödem yönetiminin merkezi bir aracı olduğundan, MLD özellikle lipo-lenfödem vakalarının tedavisinde etkilidir. Uzmanlaşmış uygulamalı masajla, birikmiş sıvıyı dolaşımdaki lenf kanallarından geri çekmek için harekete geçiren yetkili bir uygulayıcı tarafından verilir. MLD, etkisini en üst düzeye çıkarmak ve hasta masraflarını en aza indirmek için kompresyon tedavisi ile birlikte verilmelidir.
MLD ağrıyı ve morarmayı azaltmaya yardımcı olabilir . MLD, özellikle uygun kompresyon giysileri / bandajı ile birlikte verildiğinde, hem ağrıyı (ref 2) hem de çürüklüğe yatkınlığı (ref 3), lipedeminin tipik olarak önemli ölçüde azalttığı gözlenmiştir. MLD'nin şişmeyi azaltmak için gerekli olmadığı erken lipedem olgularında bile, MLD hala ağrıyı hafifletmeye ve iyilik halini arttırmaya yardımcı olur (ref 1 ve 4). Bir çalışmanın yazarları şöyle demiştir: “Hekimlerin, daha iyi olmalarını teşvik eden ve dolayısıyla hastalar tarafından şiddetle talep edilen pek bir terapi yoktur” (ref 4).
MLD , şişkinliğin doğrudan mobilite bozukluğuna katkıda bulunabileceği ileri lipo-lenfödem vakalarında mobiliteyi geliştirmeye yardımcı olabilir.
MLD hastalık ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Fark edilebilir şişliğin bulunduğu lipedemin daha ileri aşamalarında, MLD daha küçük ekstremite hacminin korunmasına yardımcı olabilir. Artmış uzuv hacmi, lipedemin durumunun kötüleşmesine yol açabileceğinden, MLD ilerlemesini önlemede yardımcı olabilir.
MLD zaten mevcut olan yağ dokusu (yağ) miktarını azaltamaz.
MLD , kompresyonun faydalarını en üst düzeye çıkarmak amacıyla kompresyon giysilerinden önce ekstremite hacmini azaltarak, sıkıştırma ile el ele çalışır . Sıkıştırma giysileri özellikle ek sıvı birikimini önlemede etkilidir, fakat kullanılan sıkıştırma seviyesine bağlı olarak mevcut şişmeyi azaltmada da etkilidir. Sıkıştırma kıyafetleri, elastik olmadan önce uzandığı bir menzile sahip olan “kısa-streç” malzemelerden oluşur ve her bireyin kendi özel bacaklarının ihtiyaçlarına göre boyutlandırılır. Bunları çok sıkı bir şekilde boyutlandırmak zararlı olabilir ve çok gevşek boyutlarda ise etkili olmazlar. Hastalar, bu nedenle, kompresyon giysi (leri) için ideal olarak, Manuel Lenfatik Drenaj masajını içeren, tedavinin bir sıvı indirgeme aşamasından sonra ölçülür.


#lipödemtürkiye #ketojenik #hipotiroidi #karatay #haşimato #lipedema #lipödem #lenfödem #kronikvenözyetmezlik #diyet #spor #lenfkoruyuculiposuction #lenfdrenaj #kronikyağlanma #lipoödem #ödem #progestron #östrojen
#hormon #kilo #sağlık #ağrılıyağlanmasendromu #selülit #vaserliposuction #estetikcerrah #pilates #morarma #endometriozis #diyetisyen #kalpdamarcerrah