TURUNCUCHEF LİPÖDEM OLURSA



Bacaklarımın artık normal bir şekli var ve artık ayaklarım fillerin ayakları gibi değil.

Lipödem nedir? Lipödem, Ağrılı Yağlanma Sendromu” olarak da adlandırılan lipödem "Lipedema", kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ ve sıvı birikmesine bağlı anormal ve simetrik şişliktir. Tamamen kadınlarda ortaya çıkan ve kol ve bacaklardaki şişlik ve ağrılı yağ birikimleri olarak ortaya çıkan, elleri ve ayakları koruyan kronik bir durumdur. Hastalıktan muzdarip bireyler, teşhis aletlerinin olmaması, lipödem ile ilgili halkın ve tıbbi bilincin bulunmaması ve kilo alımı ile ilişkili damganın etkisiyle daha da etkilenmektedir.Lipödemin teşhisi, tıbbi öykünün alınmasını ve etkilenen kişinin fizik muayenesini yapmayı içerir. Alan tanısal bir testten yoksun olduğundan, doktorlar bir kişinin lipödem olup olmadığını belirlemek için çok sayıda kriter düşünmektedir.


Genellikle obezite veya olağandışı kilo alımı olduğu sanılıyor, halbuki bu bir hastalık ve tüm dünyada 17 milyondan fazla kadını etkiliyor ve çoğu bunun bir hastalık olduğunu bilmiyor.


Tuhaf olan şey, doğru beslenme, düzenli olarak egzersiz yaptığım halde kilo, garip bir şekilde yalnızca bacaklarımda yığılmaya devam etti. Çirkin görünümlü tabiri caizse nenemin bacakları daha güzel derdim hep.Artan kilolarımın bir sonucu olarak da kronik ağrılar da tuzu biberiydi.Dile kolay tam 17 senedir çare arıyorum.



Sorunun kaynağını bulmak için gitmediğim doktor branşı kalmadı.Dahiliye,Cildiye,Endokrinoloji,Kalp Damar bölümü..Hepsinin söylediği kilo ver,tüm şikayetlerin geçer.Bir gün kardeşim TV de Lipödem ile ilgili bir habere rastlamış.Videosunu bana attı.Tüm şikayetlerimi bildiği için,acaba sende de böyle birşey mi var dedi..Haberi izledim ve araştırmaya koyuldum.Tam iki sene okudum okudum okudummm.Neden,niçin,tedavisi ne..Sayesinde kendi kendime teşhis koymuştum ki...Sonrasında Whatsapp üzerinden bacaklarımın fotoğraflarını estetik cerrahlara gönderdim.Nihayet nüfusumuzun çoğunu etkileyen nispeten bilinmeyen bir hastalık olan Lipödem teşhisi kondu.Üstelik 2.Evresiniz dediler. :(


Nadiren bahsedilen bu kronik bozukluk, bacaklar ve kolları etkiler ve yağ hücrelerinin anormal bir şekilde birikmesine neden olarak belirgin orantısız bir görüntü ortaya çıkarır. Bu yalnızca duygusal sıkıntıya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çok acı vericidir.Bazen bacaklarımda sebepsiz morluklar oluşur.Her yaz mevsiminde, sıcaklığın artması ile fil ayağına dönen ayak bileklerim vardı:(


Genellikle herhangi bir diyet veya egzersizle durdurulamaz ve ilerleyicidir.Lipödem genellikle ergenlikte tetiklenir, ancak hamilelik hormonlarının dengesizleşmesiyle, menopoz sırasında ve jinekolojik cerrahiyi takiben kötüleşebilir. Son derece stresli bir durumdan da tetiklenebilir, çünkü kortizol (ana stres hormonu) düzensizliği neredeyse daima kilo alımı veya obezite olarak yanlış tanı konur.



Lipödem erken teşhis edilse, çok az sayıda eğitimli hekim yüzünden çok az görülürse, lipedemik yağ hücrelerinin önemli ölçüde genişlemesini önlemek ve hastaları obezite riskini artırmak için uyarmak, böylece uygun önlemi almak mümkündür .


Lipödem semptomları, orantısız olarak büyük, kolon benzeri bacaklar, dizler olağandışı derecede geniş olan yağ yumruları, orantısız kalçalar,basen ve simitlerde yağ içerir. Lipödem ilerledikçe, hastalar alt bedeninde gittikçe ağırlaşırlar. İlave genişleyen yağ hücreleri, lenfatik damar yollarına müdahale eder ve hastalar, lipo-lenfödem diye bilinen bir durum olan sekonder lenfödem geliştirebilirler. Çoğu lipödem hastası konvansiyonel lenfödem tedavisiyle ilişkili sıkıştırma giysilerini tolere edemez çünkü alttaki lipedemik yağ çok ağrılıdır ve bu hastalar tekrarlayan kan enfeksiyonları ve fibroz da dahil olmak üzere kontrol edilemeyen lenfödemin yan etkileri için risk altındadır. Sağlıklı bir yaşam tarzı ile kontrol altında tutulmazsa durum daha da kötüye gidebilir ve hastalar giderek daha az mobil hale gelecektir.


Tüm bunların tek çaresi alanında uzmanlaşmış bir plastik cerrahın liposaction yoluyla yağları vücuttan uzaklaştırmasıdır.


Dünya genelinde lipödemle uğraşan kadınların yüzde 11'inden biriymişim.Belimden diz altına kadar, cildimin dokusu şişti ve büyüdü. Zaman geçtikçe ve durumum daha da kötüye gittiğinde, egzersiz, inanılmaz acı verici hale geldi. Dizlerimde aşırı baskı oluşuyordu.Bu artan hareket özgürlüğü eksikliği nedeniyle sosyal hayatım da acı çekmeye başladı. Kronik yorgunluk hissetmeye başlamıştım.Yine de, en kötüsünü görmedim.Çok şükür. Menopoz hormonlarıyla daha kötü olabileceğini biliyordum.Yaşlılık hayatımın geri kalanında bir tekerlekli sandalyeye bağlanabileceğimi düşünmek çok korkuttu. Hayatımın elimden kaymasına neden olan belirtiler için bir cevap, bir tedavi bulmak zorundaydım. Sonunda, internette estetik forumlarından,facebook gruplarından lipödem tedavisi için doktor arayışına girdim.Daha da kötüsü, tanıştığım birçok hekimin lipödemi daha önce hiç duymamış olmasıydı.Ders olarak görmemişler bu durumu çünkü. Riskli bir ameliyat olduğu için ameliyat yapmayı reddettiler.Ya da saçma sapan öneriler sundular.Sonunda, kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra,Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut’u buldum. Dünyanın dört bir yanındaki en zorlu ve yüksek riskli lipo olgularının birçoğunu başarıyla tedavi ettiğini ve diğerlerinin çoğunda hastalarda yaşamı değiştiren sonuçlar verdiğini keşfettim.Sonunda kendi mücadelemle ilgili olarak görüştüğümde, durumumu tedavi etmede eşi benzeri görülmemiş bilgisi, güvenirliliği ve uzmanlığı,insancıllığı ve pozitifliği sayesinde ,bir gün normal yaşama döneceğime dair umudumu derhal geri getirdi.


Uzun yıllardır ağrı çektiğim ve lipödemle mücadele ettikten sonra hayatımın sadece birkaç hafta boyunca yüzde 100 değişeceğine inanmak zor. Doğru tanıyı bulmak için çok savaştım ve bundan sonra doğru cerrahı bulmak daha da zorladı. Aylin Hoca’nın tedavisinde gördüğüm uzmanlık, sanat, teknik beceri ve samimi bakım ;övgülerin ötesinde bir şey. Gerçekten "liposuction'ın gurusu" olduğu için onu bulduğum için çok çook şanslıyım.


Lipödemin liposuctionu KEYFİ ESTETİK değildir !..Liposuction tedavisi için, malesef ülkemizde bireysel finansmana ihtiyacımız var.SGK kapsamında değil! :(


Plastik cerrah olmalıydım!..Tek işlem için 40.000 TL fiyat biçen cerrahlar oldu.Hatta siz lipödem değilsiniz,sadece fazla yağlısınız.Bunları da 7-8 seans yağ alma işlemi ile alırız dediler.Her seans 18 bin cik tl ye olurmuş :(( Sigorta şirketleri ve SGK bunun kozmetik cerrahi değil, diz, kalça ve ayak bileği operasyonlarını, hareketsizliği, lenfödemi ve variköz damarlardan bahsetmemek için önleyici bir cerrahi olduğunu ne zaman görecekler? Lipödem ağrısını biliyorum :((( ve evre 4 olduğunda çoğu hekim ameliyat yapmıyor.





Gelecekte, gittikçe şişen, liposuction'a ihtiyacı olan her lipödem hastası için sigortalı olmasını dilerim.