BACAKLARIM NEDEN BU KADAR ŞİŞMAN?

Bacaklarım neden bu kadar şişman?
Sen de Lipödem hastası olabilir misin?
''Bu bilginin, dolaştığım dolambaçlı, acılı ve zorlu yolculuktan nasibini almış biri olarak, bir kişiyi bile kurtaracağını umarak paylaşıyorum''
''Her zaman Umut var.”
Lipödem nedir?
'' Ağrılı Yağlanma Sendromu” olarak da adlandırılan lipödem "Lipedema", kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ ve sıvı birikmesine bağlı anormal ve simetrik şişliktir. Tamamen kadınlarda ortaya çıkan ve kol ve bacaklardaki şişlik ve ağrılı yağ birikimleri olarak ortaya çıkan, elleri ve ayakları koruyan kronik bir durumdur. Özellikle diyete ve spora dirençli ağrılı yağlanmadır. Erken evrelerde sadece yağlanma olurken daha sonra varis sorunları, acıma, ağrı, ağırlık, eklem sorunları, depresyon, obeziteye eğilim gibi ek sorunlar çıkar.
Kronik ve ilerleyen bir hastalık olup, tek çaresi en azından kontrol altına alabilmek için acilen önlem almanız gerekmektedir.
Sorunun kaynağını bulmak için gitmediğim doktor branşı kalmamıştı.Dahiliye,Cildiye,Endokrinoloji,Kalp Damar bölümü..Hepsinin söylediği tek şey kilo ver,tüm şikayetlerin geçer. Senelerce farklı hastanelerde doktor doktor gezdikten sonra, 2 sene önce bu konuda yazılmış makaleleri,internetteki yabancı kaynakları okuyarak LİPÖDEM hastası olduğumu öğrendim.2 Ay önce de kesin teşhisimi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi branşı koydu.
Doktorlar,biz lipödemlilere genellikle aşırı kilolu olduğumuzu ve kilo vermemiz gerektiğini söylerler. Fakat lipödemin sebep olduğu yağlanmada ne sporla ne de diyetle belirgin azalma SAĞ-LA-NA-MI-YOR!.. Tuhaf olan şey, doğru beslenme, düzenli olarak egzersiz yaptığım halde kilo, garip bir şekilde yalnızca bacaklarımda yığılmaya devam etti. Çirkin görünümlü tabiri caizse nenemin bacakları daha güzel derdim hep.Artan kilolarımın bir sonucu olarak da kronik ağrılar da tuzu biberiydi.Dile kolay tam 17 senedir çare arıyorum. Belimden diz altına kadar, cildimin dokusu şişti ve büyüdü. Zaman geçtikçe ve durumum daha da kötüye gittiğinde, egzersiz, inanılmaz acı verici hale geldi. Dizlerimde aşırı baskı oluşuyordu.Bu artan hareket özgürlüğü eksikliği nedeniyle sosyal hayatım da acı çekmeye başladı. Kronik yorgunluk hissetmeye de başlamıştım.
Nasıl ki tansiyon ve şeker hastalığı herkes tarafından biliniyorsa bu hastalıkta bilinmeli. Bunu yaşadığım için biliyorum ki lipödem sinsice ilerleyen bir hastalık.Kendinizde olduğundan şüpheleniyorsanız,bu konuda bilgili plastik cerrahlar teşhis koyabiliyor şimdilik.